maanantai 22. heinäkuuta 2013

Hyvin viilennetty valkoviini

Aurinko on lämmittänyt pitkään City kodin parveketta ja siirtynyt nyt jo lounaaseen. Ilma on kostea ja lämpöä + 36.  Kaadan lasiin hyvin viilennettyä kuivaa, nuorta ja hedelmäistä Pamukkale Harman valkoviiniä. Puolentoistalitran kokoisessa pullossa viiniä suositellaan nautittavaksi kalan ja kanan kanssa, hinta n. 7,5€. Viini on yksi valinnoistani.

Turkki on 6. suurin viinirypäleitten tuottaja maailmassa. Vain pienen pieni osa käytetään viinintuotantoon. Suurin osa nautitaan tuoreina, rusinoina, mehuina ja siirappina.

Viiniä nykyisen Turkin alueella on valmistettu tuhansia vuosia. Turkin tasavallan vuonna 1923 perustanut Atatürk oli kiinnostunut viineistä ja kutsui ranskalaiset asiantuntijat kehittämään Turkin viinituotantoa. Tällöin syntyivät yhtiöt Kavaklidere ja Doluca, jotka ovat vielä nykyäänkin suurimpia viininvalmistajia.

Merkittävä muutos tapahtui kun Doluca alkoi kasvattaa ranskalaisia rypälelajikkeita 1990-luvulla, kuten Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot. 

Muuttaessamme vuonna 1991 Turkkiin nautiskelimme vain Dolucan ja Kavaklideren viinejä, jotka olivat siihen aikaan halpoja. Kevyet turkkilaiset liköörit olivat myös niin halpoja, että muurinpohja letut saivat vadelmahillon lisäksi aina roiskauksen vadelmalikööriä. Muiden viinien kokeilut tuottivat yleensä pahan pettymyksen, eikä niitä voinut käyttää edes ruokaan. Näin tapahtuu nykyäänkin ihan halvoissa viineissä mutta kokeilemallahan se vain selviää. Suosin metallikorkkisia viinipulloja.
Joka tapauksessa viinien laatu ja valikoima on parantunut Turkissa vaikka edelleen on vaikea löytää hyvää hintalaatu suhdetta varsinkin punaviineissä, joita on pakko viilentää reilusti ennen nauttimista.

Eila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti