sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Lomalla Çamyuvassa, punainen palmukärsäkäs


Istumme iltaa olohuoneen puoleisella terassilla. Kaskaitten siritys on vaiennut. Iltatuulessa kahisevat palmut ja tuuli tuo mukanaan valkoisten kukkien tuoksun. Naapureista kantautuu myöhäisen iltaruokailun ääniä. Alin pihalla miehet rappaavat terassin seinämiä.
Terassin valossa näemme jonkun ötökän liikkuvan. Iso torakka? Kari karjaisee: "pahempi".

Kaksi vuotta sitten tutustuimme punaiseen palmukärsäkkääseen, (Red Palm Weevil, rhynchophorus ferrugineus), joka lopulta tappoi pihaltamme yli 20 vuotta vanhan kauniin koristepalmun, jonka lehvät olivat 4 metriä pitkät.

Kärsäkäs on 2-5cm pitkä, punakirjava. Se munii palmuun n. 200 munaa, joista kuoriutuvat toukat syövät palmun ydintä. Palmu heikkenee ja lopulta kuolee. Kärsäkäs on erikoistunut tiettyihin palmulajeihin kuten kookos,- taateli,- öljypalmuihin.

Kärsäkäs on lähtöisin Aasiasta. Espanjasta se tavattiin 1994, Ranskasta 2006, Amerikasta 2010 ja se on nyt levinnyt koko Välimeren alueelle. ( tiedot: Wikipedia )
Pihallamme on vielä kolme yli 20 vuotta vanhaa istuttamaamme palmua, joista kaksi nousee yli kymmenen metrin korkeuteen.


Eila


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti