perjantai 26. heinäkuuta 2013

Lomalla Çamyuvassa, kuuma tuuli puhaltaa


Eilen se alkoi. Tuuli muuttui kuumaksi, niin kuumaksi, että se saa ihon kananlihalle. Tuuli taivuttaa korkeita palmuja ja riepottaa pensaita. Kuivuneita oksia putoilee maahan. Alkoi kesän kuuma aika, jota olemme jo odotelleet. Tänään lämpötila nousee aamun 30 asteesta 38 asteeseen. Ennusteiden mukaan parin viikon aikana lämpötila saattaa nousta 40 ja jopa 45 asteeseen. Yöllä lämpötila laskee n. 10 astetta.

Kuuma ilma tuo tullessaan kuuman ilman hyönteisiä kuten pistiäisen, jolle olemme antaneet nimen 'riippujalka' Se lentää avonaisista ikkunoista sisään etsiäkseen paikkaa, johon rakentaa pikkusormen vahvuisia savitorneja. Savitorniin se tainnuttaa hyönteisiä toukilleen, jotka se munii. Sitten se rakentaa päälle vielä kannen. Toukkalapset jäävät kasvamaan savitorneihin hyönteisruoan kanssa.

Vaaleanpunaiset  5cm-15cm pituiset kekot ilmaantuvat seinille metsästämään hämähäkkejä ja muita hyönteisiä illan jo hämärtyessä. Vihreä iloisesti pörräävä litteä sentin mittainen ja alhaalla lentävä metsäluteen näköinen hyönteinen etsii myös osaansa ja paikkaansa.

Ruusut aukeavat kukkaan mutta kukat lakastuvat jo päivän aikana.  Oleanderit lopettelevat keväällä alkanutta kukintaansa. Nyt on Kiinanruusujen aika. Ne rakastavat kuumuutta, kukkivat ja kaksinkertaistavat kukkiensa koon.

Sateita ei ole odotettavissa. Ukkoskuurot saattavat jyllätä Tahtalidağ vuoren rinteillä valtavalla kuminalla.  Rannikolle asti ukkoskuuro kuitenkin yltää harvoin. Sateita on odotettavissa marraskuun lopulla.


Eila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti